Home "המחר לעולם אינו יודע" וההתנסות במעבר

"המחר לעולם אינו יודע" וההתנסות במעבר

ב5 לאוגוסט 1966 הופיע האלבום השביעי של הביטלס "רבולבר". האלבום שזכה להצלחה עצומה הסתיים בשיר יוצא דופן של ג'ון לנון בשם "המחר לעולם אינו יודע".  לנון ביקש לשמוע בשיר שירתם של עשרת אלפים נזירים טיבטיים והביטלס עמלו על יצירת האפקט באמצעות הקלטות של גיטרות וקולות הפוכים ולולאות של צלילים. שימוש ייחודי נעשה גם באופן הקלטת בקולו של לנון, כך שהוא ישמע מרוחק ומהדהד. לשיר ולאווירתו הייתה השפעה ניכרת על המוזיקה הפסיכדלית בשנים הבאות.

המילים של השיר היו אמורות להתבסס על "ספר המתים הטיבטי":

המחר לעולם אינו יודע

הפנה את רוחך פנימה, הירגע ורחף במורד הזרם

הוא אינו כלה, הוא אינו כלה

וותר על כל המחשבות, היכנע לריק

הוא זורח, הוא זורח

כך תוכל לראות את המשמעות הפנימית

היא הוויה, היא הוויה

אהבה הינה הכל ואהבה היא כל אחד

היא הינה ידיעה, היא הינה הידיעה

שבערות ושנאה יבכו על המתים

זוהי אמונה, זוהי אמונה

האזן אולם לצבע של חלומותיך

הם אינם חיים, הם אינם חיים

שחק כך את משחק הקיום עד סופו

מההתחלה, מהתחלה

מהתחלה, מהתחלה

באנטלוגיה של הביטלס שיצאה בשנת 2000 ג'ורג הריסון התייחס לשיר זה וטען שהוא מבטא התנסות טרנסנדנטלית שבה אנו עוברים מעבר למחשבות וחווים תודעה טהורה בלתי מוגבלת"

"תהיתי לאחרונה מדוע מילות השיר הזה היו אמורות להילקח "מספר המתים הטיבטי". אני חושב שהוא התבסס יותר על הספר של טימותי לירי שנקרא "ההתנסות הפסיכדלית" המילים מבטאות למעשה את התמצית של ההתנסות הטרנסנדנטלית.

אתם יכולים לשמוע (ואני משוכנע שרוב המעריצים של הביטלס שמעו זאת) בשיר "המחר לעולם אינו יודע" הרבה דברים ויחד עם זאת לא לדעת על מה השיר מדבר. באופן בסיס הוא מתאר את המהות של המדיטציה. המטרה של מדיטציה היא לאפשר לנו ללכת מעבר לערנות, שינה וחלימה. כך שהשיר מתחיל באמירה "הפנה את רוחך פנימה, הרגע ורחף לתוך הזרם, הוא אינו כלה". ואז הוא אומר "וותר על כל המחשבות, הכנע לריקות – היא זורחת. כך תוכל לראות את המשמעות הפנימית." מלידה למות כל מה שאנו עושים זה לחשוב "יש לנו מחשבה אחת, יש לנו מחשבה שניה ועוד מחשבה. גם כשאנו ישנים יש לנו חלומות, כך שאין לעולם זמן מלידה למוות שבו הרוח שלנו אינה תמיד פעילה במחשבות. אולם אתה יכול לכבות את הרוח החושבת וללכת לחלק שמהרישי מתאר במילים הבאות "היכן היתה מחשבה האחרונה שלך לפני שחשבת עליה?"

כל הנקודה היא שאנחנו זהים לשיר. העצמי מגיע ממצב של תודעה טהורה, מהמצב של הוויה. כל שאר הדברים מופיעים, מעורבבים בהתגלות חיצונית של העולם הפיזי (כולל כל התנודות שמופיעות לבסוף כמחשבות ופעולות). הטבע האמיתי של כל נפש היא תודעה טהורה. כך שהשיר הוא בעצם על המעבר למעבר (טרנסנדינג) ועל המאפיינים של הטרנסנדנטלי.

אני לא לגמרי בטוח אם ג'ון הבין בצורה מלאה את הדברים שהוא אמר. הוא ידע שהוא גילה משהו כשהוא ראה את המילים האלו והפך אותם לשיר. אבל אני לא בטוח שבאותו זמן הוא התנסה למעשה בדברים שהמילים בשיר מדברות עליהם (השיר נכתב ב1966 לפני שהביטלס למדו מדיטציה טרנסנדנטלית)." –    ג'ורג הריסון מתוך הספר "האונטולוגיה של הביטלס" ע'מ 209-210

 

 

Author: מוטי שפי

מוטי שפי

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *